Skimmelsvamp i private hjem er ikke bare grimme at se på. De er også ekstremt sundhedsfarlige, og kan gøre os meget syge. Hududslæt, kløende øjne, hovedpine, astma, hansbetændelse og andre infektionssygdomme er bare nogle af de symptomer, som skimmelsvamp kan medføre. Skimmelsvamp kan også sidde steder, hvor man ikke umiddelbart kan se dem. Det er derfor vigtigt at gøre, hvad man kan for at mindske risikoen for skimmelsvamp i sit hjem. De farlige svampe trives ved høj temperatur og ofte i rum, hvor luftfugtigheden er høj. Ofte er det ofte kældre uden opvarmning, der er hårdest ramt af skimmelsvamp, da mangel på opvarmning gør, at fugten ikke har mulighed for at fordampe, og sætter sig derfor i vægge og lofter. Når det først er sket, er det mere problematisk at komme skimmelsvamp til livs.
Hvornår opstår det?
Skimmelsvamp opstår oftest, når der er fugt i et rum. Derfor er det vigtigt at tage affære ligeså snart, man oplever tegn på fugt i sit hjem. Det er afgørende at vide, hvor fugten stammer fra, da det ikke er nok blot at fjerne den. Hvis man ikke finder kilden og årsagen til fugten, vil den højest sandsynligt komme igen. I fugtige rum kan der forholdsvis hurtigt opstå skimmelsvamp, så hvis man har et kælderrum, der har tendens til at være fugtigt, er det altså vigtigt at være ekstra opmærksom hele tiden.
Fugt opstår af mange forskellige grunde som for eksempel:
Utætte rør eller tagrender
Dårlig ventilation
Dårlig udluftning
Utætte vandrør og varmerør
I forbindelse med ombygning
Det er altså ofte et dårligt indeklima, der er skyld i fugten. Derfor er det vigtigt at sørge for at dit hjem altid har et sundt og behageligt indeklima med den rette ventilation og temperatur. For at sikre sig et godt indeklima kan du investere i en affugter, som har til formål at skabe bedre og mere behagelig luft ved at skille sig af med fugten. Der findes dog også andet, man kan gøre for at komme fugt og skimmelsvamp til livs.
Det kan du gøre
Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på luftfugtigheden i rummet. Man kan benytte et digitalt hygrometer til at måle fugtigheden. Ved at notere eventuelle ændringer i rummets luftfugtighed vil du altid have et overblik over, hvordan det står til. På den måde kan du hurtigt gribe ind, inden skimmelsvampen når at udvikle sig.
Derudover er det, som før nævnt, vigtigt at sikre sig et godt indeklima. Det gør du blandt andet ved at sørge for en god udluftning året rundt, da det skaber bedre luftcirkulation i rummene. Endvidere er det vigtigt at sørge for at opvarme alle rum. Mange undgår at opvarme rum, som de sjældent bruger, men det er altså ikke en fordel, når det kommer til at undgå skimmelsvamp. Dog kan man spare på energiomkostningerne ved hjælp af en affugter, da den, når den er i drift, vil tilføre rummet ekstra varme. Derudover er det også nemmere og billigere at opvarme tør luft end fugtig luft, så hvis affugteren bliver placeret i et fugtigt rum, vil man på sigt kunne spare penge på varmeregningen.
Det bedste du kan gøre som husejer, er dog at gennemgå dit hus i alle hjørner og med jævne mellemrum. Det kan være efter en snestorm eller et kraftigt regnvejr. Det er også vigtigt, at du ikke udskyder fugtproblemet, men derimod løser det med det samme, da skimmelsvamp kan udvikles allerede efter et par uger.