Sådan vælger du den bedste pære til din kontorlampe

Hvis du ønsker danske designerlamper i dit hjem kan du vælge mellem Le Klint, Verpan, PH og mange flere.

Men hvordan er det nu lige det er med pærer – kan du blot købe den første og bedste her og så være glad, da du jo har købt den dyre lampe?

Desværre ikke – den rigtige pære er lige så vigtigt som den rigtige lampe for at få bedste belysning ud af din investering i stuen.

Der er stor forskel i pris, ydelse og miljøprofil på de forskellige pærer. Men har du først lagt investeringen på mange tusinde kroner i danske designerlamper er det synd at spise dig selv af med den billige pære, du køber sent om aftenen nede i Døgnnetto.

Derfor får du her guiden til også at vælge den rigtige pære, så lampen kan oplyse hele kontoret eller stuen.

De 4 begreber, du skal kende

For at vælge den rigtige lampe er der fire begreber, du skal kende.

Lumen: Hvis du køber glædepærer måles effekten i watt. Køber du i stedet en moderne og energivenlig LED-pære måles der nu i lumen. Du skal derfor kunne ”oversætte” fra watt til lumen for at kunne sammenligne hvilken effekt og derved hvor meget lys, du får for dine penge.

I grove tal ser skemaet sådan her ud:

  • 15 watt er lig med 150 lumen
  • 25 watt er lig med 250 lumen
  • 40 watt er lig med 470 lumen
  • 75 watt er lige over 1000 lumen
  • Og 100 watt er lig med halvandet tusinde lumen (1500)

Hvis du ved hvad du skal bruge i watt og glødepærer for at lyse dit hjem eller kontoret op, kan du nu finde frem til energirigtige pærer, der klarer samme job til en på sigt billigere pris og bedre personlig miljøprofil for dig.

Energimærket: Med enten mærket A, A+ eller A++ kan du se hvor meget lys du får for hver brugte kWh. For at få et energimærke skal pæren i øvrigt leve op til en række krav, herunder en farvegengivelse på 80 Ra (som vi forklarer længere nede). Som udgangspunkt bør du altid købe energimærkede lamper.

Kelvin: Med Kelvin har vi et tal for lysets ”farvetemperatur”. Hvis du opsætter lampen i et opholdsrum vil de fleste foretrække et enten varmt eller neutralt lys. Det svarer til mellem 2700 og 4000 kelvin. Er du i gang med at sætte lamper op i arresten kan koldere lys gå an. Du kan sætte stemningen med lysets farvetemperatur – og kelvin er din måde at måle det på.

Ra: Sidst, men ikke mindst, angiver Ra hvor god pæren er til at gengive farver naturtro. 100 Ra svarer til almindeligt dagslys. Derfor bør du købe lamper på 80 Ra eller derover. Udgangspunktet er, at en højere Ra-score er bedre. Undertiden kan du også finde Ra under navnet CRI efter Color Rendering Index.

Nu er du klædt på til at købe pærer til de designerlamper, du i forvejen har investeret i. Høj Ra, høj Kelvin, A++ på energimærket og lumen svarende til hvad du lige nu bruger i watt er de tal du især skal kigge på.