Skal din mor fejres på mors dag – og hvorfor?

saadna fejre vi mors dagHvert år kommer der mærkedage, som vi fejre og ser frem til. Der findes mange af disse dage, hvor vi fejre alt fra pandekager, helligdage eller vores forældre. Den næste mærkedag vi skal eller bør fejre er mors dag. Nogle af disse mærkedage har fundet sted i flere år, mens andre er nye. Det sker, at dagene kommer frem i lyset igen – og der er ingen tvivl om, at familien er kommet i fokus igen.

I Danmark bliver der lagt meget vægt på familiedagene, og både mor, far og børnene skal fejres på hver deres måde og dage. Den anden søndag i maj falder mors dag, og her skal din mor, kone eller du selv være i fokus og fejres. Kender du til historien bag mors dag? I denne artikel bringer vi historien om mors dag, og giver dig idéer til, hvordan du kan fejre din mor den 8. maj 2016.

Hvad er historien bag mors dag?

Hvem er den bedste i verden? Svaret er individuelt, men ofte – mor. Det er også derfor vi fejre mor, og på dagen skal der, traditionen tro, være blomster og chokolade til mor. Men hvorfor fejre vi vores forældre, og er det nødvendigt med en hel dag til dem begge?

Som de fleste andre mærkedage, udover helligdagene, så stammer de fra USA. Mors dag er og oprindeligt fra USA, og historien bag denne skønne dag er helt fantastisk.

En kvinde fra byen Grafton Virginia i USA, arbejdede i 30 år sammen med en gruppe af andre mødre, og deres klub kaldte de for ”Mothers Day Work Klub”. Her gjorde de en stor indsats for at forbedre alverdens sanitære forhold, men gjorde også en mægtig indsats for at mindske børnedødeligheden.

Den aktive kvinde var en sand helt, og med mødre gruppen var hun med til at bekæmpe flere sygdomme, som havde været i USA siden den amerikanske borgerkrig. Hun var en idérig kvinde, og forsøgte derfor også, at få indført en national dag, som skulle omhandle de hårdt arbejdende kvinder.

Kvinden i centrum

Mindedagen blev ikke indfriet før den heltemodige kvinde døde – tilbage i 1906. Dog tog hendes datter sagen i egen hånd, idet hun elskede og så meget op til sin mor, og mente at der skulle indfries en mors dag. Mors dag fik sin plads, og blev en national mærkedag. Det var præsidenten Woodrow Wilson, der udråbte dagen i år 1914, hvor alle skulle flage, for at fejre helten i hjemmet – moderen.

Mors dag kom ikke verden rundt med det samme, og det var først i 1929 vi indførte dagen i Danmark. Siden da er dagen blevet fejre, men har ikke været lige populær i alle årerene frem til nu. I 50’erne var det er en stor dag, der skulle fejres. Det skyldes i høj grad den måde hvorpå familiemønsteret var dengang, for mor var midtpunktet i familien. Op gennem 60’erne og 70’erne blev kvinden ikke fejret i samme grad, da kvinderne gjorde oprør mod familiemønsteret. De ønskede kernefamilier, hvor far også skulle deltage i børnepasning og rengøring i hjemmet.

Gaven til mor

her er svaret på aarets morsdags gaveTraditionen på mors dag er blomster og chokolade til moderen. Dog er det kun fantasien der sætter grænser for, hvad du kan give din mor i mors dags gave. Der er frit valg, det handler blot om at gøre din mor glad.

Meningen med mors dag er jo at fejre hende, og vise hende hvor god en kvinde hun er. Mor skal fejres for de mange ting, den kærlighed og det hårde arbejde hun giver fra sig hver evig eneste dag. En gave vil mange mødre blive glade for – husk på at det er tanken der tæller.

Rigtig god mors dag.