Smukt smil, smukt menneske

Et smil er den korteste vej mellem mennesker. Du, som menneske, er udstyret med en mund og et sæt tænder. Med det kan du smile, udtrykke følelser, spise og drikke. Og hvad skulle du egentlig gøre uden din mund og dine tænder. De er Uundværlige!

Smilet symbolisere også hvilket humør man er i. Man smiler næppe, hvis man er i dårlig humør. Dog bruges smilet alligevel i sådanne situationer. For hvordan er det nemmest at gemme din indre sorg, vrede eller andet trist? Selvfølgelig med et smil. På den måde undgår man kommentarer og folks medlidenhed eller deres negativitet omkring dine følelser.

Et helt liv

Vi får tænder som meget små, når vi når en vis alder, begynder de at falde ud igen, og nye tænder vokser ud. De første tænder kaldes mælketænder. De bliver udskiftet, og skal herefter kunne holde resten af livet.

Smukt-smil--intext_1Derfor er det meget vigtigt, at passe godt på sine tænder. Ikke mindst fordi, det er meget dyrt at rende til tandlæge hele tiden.

Har du et sæt gode, solide tænder, og derfor ikke mener, at det er nødvendigt at komme til tandeftersyn, så kan du godt tro om igen. Tandeftersyn hos tandlægen er så vigtige for dig og dine tænders fremtid. Tandlægen tjekker om tænder har det godt, og om din tandhygiejne er ok.

Undgår du tandlægen og det årlige eftersyn kan du risikere, at dine tænder pludselig kommer ud af balance, og bliver dårlige.

Pas på dine tænder, og besøg tandlægen engang imellem, så undgår du de dyreste tandlægeregninger.

En gladere mund

Stort set alle mennesker fortrækker en mund med pæne, hvide og sunde tænder. Dog er det langt fra tilfældet hos de fleste. Det er ren ønsketænkning. Heldigvis er der mange hjælpemidler både til at rette tænderne op, få dem hvide og give dem sundhed.Smukt-smil--intext_5

Bøjle: Oftest ses bøjle på tænderne hos børn og teenagere. Det er som regel skole tandlægen, som finder ud af, at det er nødvendigt eller bedst, at man får bøjle på. Det kan være på grund af tandstillingsfejl, som skaber problemer for barnet, når det skal spise og sove.

Man kan få bøjle på i alle aldre. Som regel, når man ser voksne med bøjle på, skyldes det kosmetiske årsager. Eller hvis forældrene engang besluttede for barnet, at det absolut ikke var nødvendigt med bøjle, og du nu i dag mener det omvendte.

I dag findes der mange måder og former for bøjler. Den klassiske togskinner findes stadig, og er stadig meget brugt. Dertil er der kommet en usynlig in-line skinne, som sidder på indersiden af tænderne.

Hygiejne: At børste tænder skal være en del af de daglige rutine. Gerne både morgen og aften. For tandbørstning får bakterierne børstet væk, og giver en renere mund, hvilket er virket både efter en god nattesøvn og en omgang morgenmad, og efter en lang dag med massere af mad og drikker igennem munden.

Men at børste tænder er umiddelbart ikke så nemt, som man regner med. Der skal ikke børstest for hårdt og med en for hård tandbørst, da tandkødet kan blive irriteret af den grund. Dertil skal man børste i cirkler, gerne med en medium tandbørste.

Smukt-smil--intext_3Under tandhygiejne hører tandtråd også ind. Det kan være svært at huske, at bruge tandtråd, men det er vigtigt, og godt for tænderne. Springer man over tandtråden igen og igen, kan tandkødet blive meget rødt og hævet, og kan fremkalde paradentose. Brug gerne tandtråd 3 gange om ugen, så er risikoen for tandkødsbetændelse, paradentose og huller i tænderne mindre.

Hvide tænder: Ønsket om hvide tænder er stort hos mange. Lad dog være med at eksperimentere selv med bagepulver, syreholdige ting og grov tandbørstning. Hvide tænder kan fremskyndes af forskellige produkter. Man kan få lavet det hos specialister og sågar købe produkterne i håndkøb.

Ved tandblegning sker dog en opløsning af tandemaljen, som vi skal passe på, da den beskytter vores tænder.

Der findes madvarer som er godt for dine tænder, og som kan gøre dem, hvis ikke hvide, så i hvert fald stærkere. Det er mad med højt indhold af calcium, fx Ost. Grøn te, som indeholder mange antioxidanten polyphenol, som er godt for gummerne. Svampe som indeholder meget D-vitamin, som er nødvendigt for optagelsen af calcium, og pistacienødder som indeholder meget magnesium, som også er godt for optagelsen af calcium. Dertil indeholder pistacienødder også betacaroten, som mindsker risikoen for tandkødsbetændelse.