Spar penge på varmeregning, og få råd til flere sko

Denne artikel indeholder reklamelinks

spar-penge-paa-varmeregningen-top

Vinteren er over os, og den har været kold den sidste tid. Det betyder også, at alle i landet har været nød til at skrue op for varmen i huset.

Det sker som regel ved efterårstid, at radiatorerne bliver tændt. Det er her kulden nærmer sig, og vi ved at den bliver værre henover vinteren. I år har ikke været nogen undtagelse overhovedet, og vi har haft helt ned til 16 minusgrader flere steder i landet.

Så skal der varme på, og der bliver virkelig skruet op, for der er ikke nogen, som er interesseret i også at fryse indendørs. Men det kan være en rigtig dyr omgang, at komme godt og lunt igennem vinteren. Her kommer nogle forslag til, hvordan du kan spare på varmeregningen – måske har du allerede gjort nogle af disse fejl i denne kolde tid, men ordsproget siger ”man lære af sine fejl”.

spar-penge-paa-varmeregningen-1Varmekilder og besparelser

Uanset hvordan dit hus bliver varmet op, om det er med brændeovn, el-radiatorer, fjernvarme, varmepumpe, træ-, pille-, eller olie fyr, så vil du sikkert kunne spare penge på denne udgift. Varmeregningen er som regel størst i vintermånederne, og udgifterne til de forskellige varmekilder er dyre – nogle mere end andre.

Det betyder meget, at man ved hvordan man skal fyre, når vintersæsonen og dermed også fyringssæsonen bliver skudt i gang. Vinteren har allerede været meget kold, og det vil du helt sikkert kunne se på din varmeregning, når den skal betales.

Når der bliver rigtig koldt udenfor, som der har været de sidste uger, så skruer vi op for varmeforbruget – hvordan får man mest muligt varme for pengene, og kan man mon spare penge ved at gøre det rigtigt?

En konstant temperatur

spar-penge-paa-varmeregningen-2En af de dyreste vaner, når vi snakker om varme inde i huset er, når der bliver skruet på radiatorerne hele tiden, eller hvis det står forskelligt alle sammen. Drejeknappen på radiatoren virker som en termostat. Den prøver derfor at holde og sikre en konstant temperatur i rummet.

Den billigste løsning er, at du lader radiatoren stå på det samme, og lader være med at pille ved dem. Det kan ses på varmeregningen, da en konstant temperatur er billigere end højere eller lavere temperaturskifte hele tiden.

Det skyldes, at radiatorerne bruger mindre energi, når de alle er sammen om at varme huset op. Derfor er en kold radiator ikke tegn på, at du sparer penge der. Dog kan du holde en lavere temperatur i fx soveværelset ved at holde døren lukket ind til rummet.

Dertil er det meget vigtigt, at du ikke bruger radiatorerne til at tøj på, eller stille møbler foran dem. På den måde kan radiatoren ikke komme af med den varme den skal producere, også kommer varmen ikke dig til gode, men vil stadig stå på din varmeregning.

Udluftning og procenter

Det er, uanset temperatur udenfor, vigtigt at lufte ud regelmæssigt. Om vinteren, når vi gerne vil holde på varmen, men også gerne vil spare penge på varmeregningen – så er udluftning også vigtigt. Det har noget at gøre med fugtigheden i huset. Lufter du ud 1-2 gange dagligt i 5 minutter af gangen med gennemtræk fx når du børster tænder – så sikre du dig, at luftfugtigheden er forholdsvis lav. Den lave luftfugtighed gør det billigere at holde på varmen, og får boligen til at føltes mere frisk, men også varmere idet varmen fungere bedst i en lav luftfugtighed.

Er du interesseret i, at spare endnu flere penge, så skal du sætte temperaturen bare 1 lille grad ned. Det vil give dig en energibesparelse på om til 5 %. De fleste hjem har omkring 20-22 grader indendørs, mens der i soveværelset kun er omkring 18-20 grader. Radiatoren vil stå mellem 3 og 4.

Skruer du en lille smule ned for varmen – 1 enkelt grad, så vil du spare 5 % på varmeregningen, og du vil ikke lægge mærke til forskellen på temperaturen i huset.spar-penge-paa-varmeregningen-3

Penge lige i lommen

Det hele handler om, at bruge sin sunde fornuft, og sætte sig en lille smule ind i tingene. Hvis du har lyst til at spare penge på varmeregningen (hvem har ikke det?), så bør du gå op i, hvordan din bolig bliver opvarmet, og hvordan dine varme vaner er.

Det der er mest spændende er, om du kan spare optil flere tusinde kroner om året, hvis bare du holder øje med din varmemåler – og ved hvordan den kan reguleres.

Først er det er god vane, at aflæse varmemåleren ca. hver 14. dag. Ved at gøre det, kan du nå at ændre på skaden, inden der kommer en vildt stor varmeregning. Du spare både penge, og hjælper verden med mindre udledning af CO2.

En sund og miljørigtig ændring i varmeforbruget, giver dig grønne point og flere penge mellem hænderne. God fornøjelse.