Sundhed handler om mere end mad og motion

Denne artikel indeholder reklamelinks

Kost og motion

Sundhed er et af de emner, der bliver diskuteret mest i disse år. Blandt andet diskuteres det heftigt for tiden, hvorvidt mælk og kød er godt for kroppen, eller om de plantebaserede alternativer i virkeligheden er bedre for kroppen. En diskussion, der naturligvis kommer som en følge af, at kødproduktionen går ud over klimaet, og dermed vores allesammens sundhed.

Derudover er der jævnligt diskussion om, hvilken træningsform der nu også er den bedste. Mens nogle mennesker sværger til den klassisk vægtløftning for at blive stærke, er alternative metoder som crossfit også blevet ekstrem populære. En træningsform, hvor du ikke kun bliver fysisk stærk, men også arbejder med din kondition.

Problemet med alle diskussioner er, at der sjældent er bred enighed om, hvad der er bedst for dig og din krop. For lige vi mennesker er forskellige, er der også forskel på, hvad vi mener, der virker for os. Der er dog ingen tvivl om, at varieret mad, der ikke kun indeholder kød, samt jævnlig motion i den ene eller anden form er sundt for dig.

Omgivelsernes påvirkning

Mens mad og motion i høj grad er noget, du selv er ansvarlig for, er der også en lang række andre faktorer, der kan spille ind i forhold til sundhed. Der er blandt andet ingen tvivl om, at rygning skader dig og kan forkorte din levetid. Men selvom man ikke selv er ryger, kan man af forskellige årsager være tvunget til at opholde sig kortere eller længere tid i røgfyldte miljøer. Og det vil uden tvivl også komme til at skade din sundhed en smule.

Noget sværere er det at slippe for den generelle luftforurening, som er forsaget af blandt andre transportmidler og nærliggende fabrikker og lignende. Hvis du er bosat i en større dansk by vil luftforureningen være højere, end hvis du bor et mere afsides sted på landet. Det er dog nok de færreste, der flytter ud af byerne, alene fordi de jagter et renere luftmiljø.

Generelt er særligt lungerne og luftvejene udsatte, når det handler om, hvordan omgivelserne kan påvirke ens sundhed. Heldigvis bliver man klogere på, hvilke stoffer der er skadelige, og hvordan man kan undgå at komme i kontakt med dem. Se bare på den udvikling, der har været i forhold til brugen af asbest. På samme måde ved vi godt, at eksempelvis lastbiler forurener meget, og udvikler derfor filtre, der skal beskytte os mod de farligste stoffer.

Et sundt indeklima er afgørende

Udluftning

Det er dog ikke kun udenfor vi risikerer et dårligt luftmiljø. Indeklimaet på de steder vi bevæger os har nemlig også en stor betydning. Her er det naturligvis oplagt at se på den private bolig, da vi bruger mange timer her – ikke mindst når vi sover. Derfor handler det om at sørge for, at der ikke er fugt i dit hjem, samt at du eksempelvis ofte lufter ud – særligt efter madlavning.

Fugt er en af de helt store syndere, når det kommer til luftmiljøet. Og her kommer udluftningen også ind i billedet, så dampene fra dit bad eksempelvis bliver hængende i væggene. Fugten kan dog også komme udefra, hvis vinduer og døre ikke er tætte. Et problem der kan opstå, hvis du ikke jævnligt får tjekket op på, om huset er tæt.

Bor du i ejerbolig, er det dit eget ansvar at få styr på vinduer og døre. Lidt anderledes ser det eksempelvis ud, hvis du bor i andelsbolig. Det er nemlig lovligpligtigt, at der forelægger en vedligeholdelsesplan for en andelsboligforening. Også mange ejerforeninger får lavet en sådan. På den måde er man sikret, at der løbende bliver tjekket op på eksempelvis vinduer, døre og tage. Dermed minimeres risikoen for, at der opstår problemet. Samtidig indeholder planen en oversigt over, hvornår der skal gøres forskellige tiltag for at vedligeholde boligen bedst muligt.