Symptomer på overgangsalderen vi ikke har lyst til at snakke om

Der er visse ting vi helst ikke snakker om i overgangsalderen

Der er sagt mangt og meget om overgangsalderen, og selv i Hollywood bliver overgangsalderen behandlet gennem film som This is 40. Overgangsalderen er derfor ikke decideret et tabu, som ingen tør snakke om – men der er alligevel nogle elefanter i rummet, som vi danser uden om.

En af elefanterne er skedetørhed. Hvem har lyst til at række hånden op og italesætte et problem, der er så intimt og privat? De færreste. Ikke desto mindre er skedetørhed et af de symptomer, som en del kvinder kommer til at opleve som et symptom på overgangsalderen.

Det kan tilmed være et symptom, der siger lidt for meget: Du er i overgangsalderen, du er for gammel til at lave flere babyer nu, så nu gør vi din skede ufremkommelig og mindsker din sexlyst. Manglende eller mindsket sexlyst er også et af de symptomer, som både mænd og kvinder oplever, og som vi ikke er alt for gode til at snakke om – for det er ligesom mere glamourøst at have sex som var man i sine 20’ere.

Tørhed i skeden

Skedetørhed er almindeligt i overgangsalderenPå vej til at opdage og ikke mindst erkende, at man er i sin overgangsalder, kan det være tørhed i skeden, man oplever som et af de tegn, der får alarmklokkerne til at ringe. Der er naturligvis ikke nogen grund til, at der skal være tale om alarmklokker, for overgangsalderen er en helt naturlig og uundgåelig del af livet.

Tørhed i skeden opleves typisk i form af smerter ved seksuelt samvær. Tørheden kommer simpelthen til udtryk ved, at man mangler den fugtighed, der plejer at være, når man bliver opstemt. Det kan derfor blive nødvendigt at anvende glidecreme, hvilket kan føles grænseoverskridende for nogen. Repadina Plus er også et eksempel på et middel mod skedetørhed.

Manglende sexlyst

På grund af store hormonelle forandringer i kroppen, er det meget almindeligt at opleve store udsving i sin sexlyst – og mest kendetegnende er det mangel på sexlyst, der præger overgangsalderen. Rammer man ikke ind i overgangsalderen på samme tidspunkt som sin partner, kan dette blive et af de problemer, der udløser stor frustration hos parret.

Det gode ved det hele er, at sexlysten nok skal komme tilbage. Der findes talrige muligheder for at få hormonbehandling, der kan hjælpe på problemet, og så findes der meget viden om kost og motion i forhold til hormoner og overgangsalder. Den viden kan man tilegne sig gennem læge, specialiseret kostvejleder og ikke mindst litteratur på området.

Vægtstigning

Sund kost og motion er vigtigt i overgangsalderenNår man rammer overgangsalderen sker der mange forandringer i kroppen. Især for kvinder, for her holder østrogen op med at blive produceret – og det er noget, der har været med til at definere vores kvindelighed og en masse andre ting.

Der er også andre hormoner, der ændrer deres mønstre og mængder i kroppen, og alt i alt kan det medføre en vægtstigning. Forbrændingen bliver simpelthen nedsat så meget, at man oplever en vægtøgning, idet man typisk fortsætter med at spise som altid.

I forlængelse af afsnittet om sexlyst er vægtproblemerne desto mere begrundelse nok for at begynde at tage sig af sig selv på en helt ny måde, end man måske tidligere har gjort. Sund kost og motion bliver simpelthen vigtigere end nogensinde før, når man kommer i overgangsalderen.