Hvis man tænker over, hvad der skal ske, når man dør, tænker de fleste nok på fysiske ting. Hvad der skal ske med huset, hvad der skal ske med sølvtøjet, og hvad der skal ske med pengene på bankkontoen. Det er også vigtige ting at tage stilling til, men i den moderne verden er der også mange ting online, man bør tage stilling til.
De fleste har efterhånden et ret gennemgående kartotek af oplysninger i en eller anden form liggende online. De fleste danskere har en Facebook-konto, og mange har også en Google-konto eller en konto hos eksempelvis Apple eller Dropbox.
Alle disse konti består, selvom man selv går bort, og man bør gøre sig overvejelser i forhold til, hvad der skal ske med disse konti.
De kan indeholde billeder, e-mails, dokumenter og meget mere, som man måske gerne vil give videre til sin familie eller kære, eller de kan indeholde noget, man gerne vil holde for sig selv.
Nogle steder giver dig lette muligheder
Der er nogle konti eller platforme, der har tænkt over dette. Facebook har lavet en mulighed for at tilføje en såkaldt eftermælekontakt. Det er en kontakt, som du vælger, som har mulighed for at administrere din profil til en vis grad, når du dør.
Google gør noget lignende med sine konti. Her får man muligheden for at vælge en kontaktperson, som kan få tilsendt det data, som man gerne vil gemme sammen med en besked, man selv kan skrive på forhånd. På den måde kan man eksempelvis skrive, at man ønsker, at ens billeder fra ens Google Drev bliver givet videre.
Selvom det ikke er alle, der har en lige klart defineret adgang til en afdøds konto, kan det i de fleste tilfælde lade sig gøre med den rette dokumentation. Processen kan dog være noget længere, hvis der ikke ligesom Googles og Facebooks tilfælde er en klar proces på plads fra start.
Få det med, når advokaten laver testamente
Det er altid en god ide at få lavet et testamente, så du er sikker på, at der sker det rigtige med dine værdier og ejendele, når du dør. Når advokaten alligevel skal skrive testamentet, er det derfor oplagt, at man får tilføjet en del om, hvad der skal ske med ens profiler, konti og oplysninger, der ligger online.
Som denne advokat i Hadsten skriver, så bør man tænke lige så meget over, hvad der skal ske med sin digitale arv, som man tænker over den fysiske og økonomiske arv.
Vi bruger i dag sociale medier, mails, cloud-løsninger til data og digitale medier til så godt som alle aspekter af vores liv, og derfor ligger der meget information om os online. Den information er dybt personlig, og derfor er det kun passende, at det er en selv, der tager stilling til, hvad der skal ske med den.
Når du skal have lavet et testamente, kan du altid spørge advokaten til råds, om der er noget, du ikke har tænkt over. Advokaten vil have en erfaring og et overblik, som sikrer dig, at du kommer hele vejen rundt med dit testamente.