Tatoveringer – den moderne kropsudsmykning

Denne artikel indeholder reklamelinks

Gennem mange år har tatoveringer været anvendt i mange forskellige lande. Men netop nu er efterspørgslen på tatoveringer vokset til et helt ekstremt tal og det er blevet meget populært, at udsmykke sig med disse og i mange forskellige former og størrelser. Men hvorfor er det blevet så populært og hvilket signal sender man til resten af verdens befolkning med disse?

Der findes mange forskellige variationer af tatoveringer og der findes nærmest ingen grænser for, hvor mennesker får lavet disse udsmykninger henne. Herunder er arme og ben nok de mest anvendte. Her lægger vi vægt på, hvordan selve denne trend har udviklet sig gennem årene og hvorfor det er så populært.

Tatoveringer op gennem tiden

En tatovering er en permanent tegning, som udføres ved, at man stikker et farvepigment ind i hudlaget. Ordet tatovering stammer oprindeligt fra det engelske ord Tattoo, som kan spores helt tilbage til et tahitisk ord ”tatu”, som betyder markeret eller at strege. I Danmark bruger vi ofte et slang som ”tus” for ordet tatovering.

Tatoveringen historie stammer helt tilbage fra den yngre stenalder, hvor man har fundet kinesiske mumier, som er dateret helt tilbage til det andet århundrede f.Kr. med tatoveringer. Man mener at andre kulturer har haft deres egne tatoveringstraditioner, hvor man blandt andet har gnedet aske ind i åbne sår og prikket tegn ind med nåle. Den sidste metode er den, der minder mest om den vi benytter i dag.

I Danmark har vi kong Frederik den 9., som var den første tatoveringshelt. Han blev kaldt sejlerkongen eller sømandskongen, på baggrund af hans mange forskellige tatoveringer. I dag er tatoveringer meget udbredt blandt mange mennesker og er faktisk stadig set blandt de kongelige i Danmark.

Først i den moderne tid er det nu blevet muligt for kirurgi, at fjerne uønskede tatoveringer igen. Det kan gøres med laserbehandling. Eftersigende skulle dette være langt mere smertefuldt, end at få lavet tatoveringen i første omgang.

Hvis man kigger rent historisk på tatovøren, som er den der udfører arbejdet, så har man altid set på dem, som nogle af de vigtigste personer blandt befolkningen. I dag ser vi dog knap så positivt på disse mennesker, som man gjorde dengang. I dag er det nemlig muligt for alle at blive det og der er heller ingen uddannelse for dette job.

Gennem tiden har der været forskellige årsager til at lade sig tatoverer. Nogle har brugt disse til at symbolisere status, mens det i dag mere er for blot at udsmykke kroppen. Der findes dog stadig mange mennesker, som anvender tatoveringer til at sende en helt unik symbolik ud, til andre mennesker der betragter dem.

De mange forskellige stilarter

Inden for en stor verden af tatoveringer findes der forskellige stilarter. Det er præcis ligesom almindelig kunst på lærred eller papir. Ligesom moden ændrer sig inden for tøj, så ændrer moden sig også inden for tatoveringer. Men der vil altid være nogle mennesker, som holder fast i en bestemt mode.

New School

I dag er denne stilart meget populært. Den er faktisk ikke så forskellig fra Old School, som den faktisk springer ud fra.

I New School stilarten benytter man sig af kraftige og iøjnefaldende farver, som springer meget frem.

Motiverne i denne stilart er typisk i retningen af den moderne kunst, vi ser netop nu. Her drejer det sig meget om fantasivæsener og farver.

Old School

Sømandstatovering

Denne stilart går også under et andet navn, nemlig Old Skool, som er tatoveringer fra tidligere dage.

Designet i denne stilart er et langt enklere design med fede skitser og begrænsede farver end man ser i New School stilarten.

Primært drejer denne stilart sig om farverne sort, rød og blå.

De mest gentegnende motiver i denne stil er søfarten, kalenderpiger, hjerter og pinups piger.

Ofte er tatoveringen bygget op med bånd omkring med et motiv eller et navn.

tribal-tattoo

Tribal

Tribal er en helt speciel stilart, som er kendetegnet ved sine unikke former. Bedst kan man kendetegne denne ved et abstrakt mønster, som består af linjer og cirkler, som ofte minder mest om halvmåner.

Denne stilart udspringer fra oldtiden, hvor den er blevet anvendt på et lokalt stammefolk. Herved kunne med se, hvem der hørte til hvilken stamme. Ofte blev de også brugt til, at tilkendegive status i hver enkelt stamme. I midt firserne blev denne stilart meget udbredt af en mand ved navn Don Ed Hardy.

Den traditionelle tribal er ensfarvet og ofte sort. I dag er der udviklet moderne former for tribals, som er tribal mønsteret, som er optegnet og fyldt ud med moderne symboler og motiver i forskellige skrigende farver. Den originale tribal er dog stadig den mest udbredte i verden.

Den danske lovgivning sætter visse grænser

I Danmark har vi en lovgivning omkring, hvor det er muligt at få tatoveringer. Denne lovgivning fungerer lidt som alle andre forskellige lovgivning som eksempelvis, hvor hurtigt det er lovligt at køre på de forskellige veje.

Loven om tatoveringer i Danmark fortæller, at man skal minimum være fyld 18 år, før man er myndig nok, til selv at tage beslutningen om, at skulle udsmykke sig selv med permanente symboler og tegninger. Hvis ikke man er fyldt de 18 år, skal man enten have et skriftligt samtykke med, fra en af sine forældre eller måske endda have en forældre med ned i shoppen.

Derudover står der i lovgivningen, at man ikke må tatoveres på hænder, hals eller ansigt. Til gengæld fortæller loven ikke noget om, hvem der kan kalde sig tatovør, da der ikke er nogen reel uddannelser for dette. Det har stor betydning for, at der i Danmark findes mange amatørtatovører, som også kaldes hjemmetatovører. Der er her mange gange muligt, at få lavet de ”ulovlige” tatoveringer, som er meget udbredt i dag.