Men køkkenet er meget mere end det, og der lægger mange opgaver gemt i et hvert køkken. Foråret er på vej, og vi er endnu engang klar til mere sol, lys og varme. Dette hænger ikke altid sammen med de opgaver huset lægger inde med – men de skal udføres, men hvor ofte? Er forårsrengøringen overvurderet, og bør vi i virkeligheden gå mere op i rengøring af diverse køkkenredskaber?
I denne artikel ser vi på, om din emhætte er blevet forsømt – og kommer med gode tips til, hvordan du rengør din emhætte.
Dampsugeren kan du ikke undvære!
I et køkken er der altid en emhætte, eller det burde der i hvert fald være. Den suger snavs og fedt fra madlavningen op og ud, men det betyder også, at den får en masse damp ind igennem sig, som indeholder mange forskellige fedtstoffer og snavs derfra. Emhætten skal altså rengøres, ligesom bordpladen, køleskabet og køkkenvasken.
Vi ønsker alle sammen en velfungerende og smart emhætte, som kan suge dampen fra den madlavning, der foregår på komfuret og i køkkenet generelt. Det kræver dog, at du sørger for, at få rengjort din emhætte mere end en gang om året.
Alt efter hvor meget mad, og hvilen slags mad du laver mest af, skal du rense og rengøre din emhætte. Steger du meget bacon, som er fyldt med fedt eller koger du for det mest grønsager og lignede? Det er ikke lige meget, hvad din emhætte bliver udsat for, men fedtholdige madvarer gør emhætten mest beskidt.
Tips til rengøring af emhætte:
Først og fremmest skal filtrene fjernes fra emhætten. Oftest er de delt i to eller tre, og sidder som regel fast med magneter eller wire. Filtrene pilles ud, puttes i opvaskemaskinen og køres på normalt program. Når filtrene er blevet vasket i maskinen, er det vigtigt de tørrer 100 % enten ved hjælp af en radiator eller solens lys. De skal i hvert fald være helt tørre inden de skal monteres igen.
Ventetiden hvor filtrene tørre, kan du bruge på at rengøre emhætten indvendigt. Brug en mikrofiberklud som du vrider op i vand med opvaskemiddel. Herefter kan du montere de tørre filtre igen.
Vaske rutiner af din emhætte
Emhætten er en vigtig del af køkkenet og sørger for, at madrester, damp og snavs ikke sætter sig i vægge, gulve og lufter. Men emhætten skal også rengøres, for den har mulighed for, at opfylde dine ønsker om dens virke i dit køkken. Der sidder nogle filtre i emhætten, som sortere det værste snavs fra maden, så dette ikke komme ud i vores ellers friske luft og natur.
Det anbefales at emhætten bliver rengjort en gang om måneden – alt efter hvor meget man selvfølgelig bruger den. Bliver der ikke stegt meget bacon og lignende i dit køkken, kan du nøjes med en gang pr. kvartal – altså fire gange om året.