Tjekliste til den gravide

Er du gravid? Så læs vores tjekliste til at få styr på, hvilke ting der kan være gode at have under graviditeten.

 

 

Stort tillykke med graviditeten! Fra den dag du står med en positiv graviditetstest i hånden, vil dit liv ændre sig for altid. Snart skal du være mor, og du kommer til stå med et helt nyt ansvar. Måske begynder du også at spekulere over, hvad du skal huske på som gravid. Vi har lavet en tjekliste til den gravide, som indeholder en liste over produkter, der kan være gode at have i graviditeten.

Køb en kalender

Som gravid skal du til tjek hos både læge, sygehus og jordemoder. Måske tilmelder du dig fødselsforberedelseshold eller andre forløb for gravide. Køb en kalender som holder styr på alle dine aftaler.

Husk dine kosttilskud

Som gravid arbejder din krop på højtryk, og derfor er det særligt vigtigt at huske dine kosttilskud. Kosttilskud til gravide er tilpasset fosteret og den gravides krop. Fosteret får som udgangspunkt al den nærig, det skal bruge, men nogle kosttilskud er nødvendige for at forebygge skader og mangelsymptomer i starten af graviditeten. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at den gravide får tilskud af: jern, D-vitamin, folsyre og kalk. Alt efter hvor langt du er i graviditeten, skal kosttilskuddene tages derefter.

Hold styr på graviditeten med en app

Der findes forskellige graviditetsapps, hvor du kan oprette dig og følge din graviditet uge for uge. Alt efter hvilken app du downloader, vil du også kunne finde videoøvelser, tjeklister, råd til før, under og efter fødslen samt informationer om den første tid med baby.

Ventetøj

Så snart bukserne begynder at stramme, er det på tide at investere i noget passende tøj. Du kan købe ventetøj på nettet eller i udvalgte butikker, men som oftest kan du komme langt med almindeligt tøj med masser af stretch. Det er aldrig til at vide, hvor stor du bliver som gravid, så lad værre med at investere i alt for meget tøj på én gang. Køb det i stedet lidt hen ad vejen.

Graviditets bh

Som gravid ændrer brysterne sig. De bliver større og mere følsomme. Derfor er det en god ide at investere i en graviditets bh, som giver mere støtte i forhold til en almindelig bh. En graviditets bh har bredere stroppe og er lavet af blødt og fleksibelt materiale, som tilpasser sig brystets størrelse gennem graviditeten. Så snart din gamle bh strammer, er det på tide at skifte til en graviditets bh.

Graviditetspude

I sidste trimester kan det være en udfordring at sove godt om natten. Maven er i vejen og du er blevet tungere. Med en graviditetspude kan du aflaste kroppen, da den former sig efter din kontur.

kosttilskud gravid

Wellness

Husk at gøre noget godt for dig selv i graviditeten. Du kan booke en tid til en omgang afslappende massage eller få en ansigtsbehandling. Vær opmærksom på hvilke tilsætningsstoffer du skal undgå som gravid og vælg eventuelt en behandler, som tilbyder behandlinger målrettet gravide.

Støttebælte

Hvis du døjer med lændesmerter eller bækkenproblemer kan et graviditetsbælte være nødvendigt til at aflaste tyngden fra maven og stabilisere lænden. For at undgå at kroppens muskler vænner sig til bæltet, må det kun bruges efter behov.

Hudpleje

Vær opmærksom på hvad du smører dig ind i under din graviditet. Undgå produkter som indeholder parfume, hormonforstyrrende stoffer eller som kommer i spray, da de kan gå ind og påvirke fosteret. Gå efter produkter som er allergicertificeret. De hormonelle forandringer i kroppen påvirker ligeledes pigmentcellerne. Hvis du vil undgå mørke pigmentforandringer i huden, skal du huske at bruge solcreme.