Undgå tør hud hele året – gennem sommer og vinter

En tredjedel af danskerne har ind imellem problemer med tør hud. Det er utrolig vigtigt med en nødvendig hudpleje, for at holde huden smidig og fugtig. Find råd og vejledning her til at undgå disse problemer.

Med alderen bliver huden ofte mere tør, men det gælder dog for alle mennesker, at der kan forekomme tørke i huden over hele kroppen. Når dette sker, er det vigtigt, med den helt rigtige behandling, men der findes også ting, man kan gøre, for at undgå den tørre hud.

Når den tørre hud opstår

Ind i mellem er der helt op mod en tredjedel af Danmarks befolkning, som oplever problemer med udtørring i huden. Denne udtørring sker, når hudbarrieren (det naturlige fedtstof i hudens hornlag) reduceres, hvorefter fordampningen øges. Det kan være et resultat efter, at huden har været udsat for hyppig vask med vand og sæbe eller hvis den er blevet udsat for rengøringsmidler, opløsningsmidler eller andre kemikalier.

Der er stor forskel på enkelte personers hudtyper og derfor er der også forskel på, hvor meget der skal til, for at hver enkelt person får en udtørret hud. Nogle mennesker skal blot udsættes for tør luft, hvorfor mange mennesker særligt har problemer om vinteren, når luftfugtigheden er lav, mens andre mennesker ikke lider helt så meget af disse problemer.

Eksemen angriber den tørre hud

Den tørre hud er i sig selv meget irriterende, men hvis huden ofte er tør og ikke får den korrekte behandling, så kan den irriterede hud udvikle sig til en mere kronisk tilstand – eksem. Den kroniske tørre hud kan blive skællende og har nemmere ved at sprække. Her kan opstå kløen og rødmen i huden, som derefter ofte udvikler sig til eksem. Når man først har fået eksem, så kan det være svært at komme af med igen, derfor er det vigtigt, at behandle den tørre hud i rette tid og med de rette hormonholdige cremer. Man bør i dette tilfælde også søge hjælp hos en hudlæge, for at få afklaret problemet.

Undgå tør hud

Hvis du allerede er opmærksom på, at du har en tendens til tør hud, da er det vigtigt, at du sørger for at forebygge det med en god og sund fugtighedscreme. Et godt eksempel på en god og sund creme til dette formål er Ceridal, som er en mild hudplejeserie, som kan anvendes af alle mennesker, både babyer, børn og voksne mennesker. Det er en fedcreme, som hjælper til at opretholde hudens fugtighed og dernæst fremmer hudens heling. Ceridal er en mild pleje, som ikke indeholder farlige kemikalier, der kan være skadelige for huden. Den kan blandt andet købes online på apoteket.

For at undgå den tørre hud er der nogle gode råd og tips, som du bør følge:

  • Undgå overdreven brug af vand og sæbe samt rengøringsmidler mm.
  • Hold igen med at arbejde alt for meget med opløsningsmidler og andre kemikalier, husk eventuelt handsker.
  • Undgå for megen brug af gummihandsker og stramtsiddende tøj.
  • Make-up, farvede- og parfumerede creme og lignende kan også være årsag til udtørret hud.
  • Udsæt ikke huden for sol i alt for store mængder og sørg for, at beskytte den med solbeskyttelse.
  • Drik rigeligt med vand og hold væskebalancen god i kroppen.

Plej din hud hver dag

Det er vigtigt at pleje huden hver dag. Det betyder ikke, at man nødvendigvis skal smøre den hver dag, men man bør være opmærksom og holde øje med dens udvikling. Hvis man generelt sørger for at undgå de overstående punkter og drikker rigeligt med vand, så burde man være sikret, at kunne komme bedst muligt igennem risikofyldte perioder såsom vinter og sommer, hvor huden har let ved at tørre ud.

Det er en god ide at investere i en god fugtighedscreme, så man altid har en på lager, hvis problemet pludselig skulle være ude en dag.