Vegansk livsstil: Sådan lever du vegansk

Overvejer du en vegansk livsstil? Vi giver dig her en række gode tips til, hvordan du får en vegansk livsstil og lever vegansk.

Mand og kvinde lever en vegansk livsstil

Vil du også leve vegansk? Flere og flere vælger en vegansk livsstil. Det betyder, at man undgår fødevarer med animalske ingredienser, men også at man undgår produkter, såsom tøj, accessories, plejeprodukter og makeup, der stammer fra dyr.

Mange produkter indeholder ingredienser, som er udvundet fra dyr, men efterhånden findes der flere veganske alternativer, hvor ingredienserne er udvundet fra planter i stedet. Dette gør dog ikke nødvendigvis produkterne dårligere, tværtimod, og der kommer også hele tiden nye produkter til, som er lavet med veganske ingredienser.

Overvejer du en vegansk livsstil? Herunder kan du læse mere om, hvorfor mange vælger en vegansk livsstil, og hvordan du selv kommer i gang med at leve vegansk og købe veganske produkter.

Hvorfor vælge en vegansk livsstil?

Der kan være flere årsager til, at man vælger en vegansk livsstil. En af årsagerne er, at mange veganere mener, at dyr har ret til at leve frit. Mange veganere går således ind for dyrevelfærd og ønsker at bekæmpe dyremishandling og udnyttelsen af dyr ved ikke at spise og bruge animalske produkter.

En anden årsag til, at flere vælger at leve efter en vegansk livsstil er, at det er bedre for miljøet. Mange er de senere år blevet mere miljøbevidste og forsøger at leve mere bæredygtigt. Da produktionen af kød og andre animalske produkter er en stor belastning for miljøet, kan det at leve vegansk således bidrage til at mindske miljøbelastningen.

En sidste årsag til at flere vælger en vegansk livsstil, kan være fordi de ønsker en sundere livsstil. En vegansk kost består af fuldkorn, nødder, frugt, grøntsager og frø, hvilket indeholder en masse gode vitaminer og mineraler samt fibre. En vegansk kost er derfor også i høj grad en sund kost og en god mulighed, hvis du gerne vil afprøve en sundere livsstil.

Tips til en vegansk livsstil – sådan gør du!

En vegansk livsstil omfatter ikke kun en ændring i kosten, men omfatter også en ændring i de produkter og det tøj man bruger til daglig. Herunder giver vi dig tips til, hvordan du kan leve en vegansk livsstil.

Vegansk kost

Vegansk kost

En vegansk kost består af plantebaserede fødevarer, herunder grøntsager, frugt, nødder, bønner, frø og korn. Vil du i gang med en vegansk livsstil, skal din kost således indeholde disse fødevarer. Mange af dem er højest sandsynligt nogle du allerede spiser i forvejen.

Selvom man ikke spiser kød eller andre animalske fødevarer, er der således stadig rigtig mange muligheder for en god, sund og næringsrig kost. Der findes derudover også mange veganske alternativer til blandt andet mælk og ost.

Skal du spise ude, er der heldigvis også flere restauranter, som enten tilbyder veganske alternativer, eller som udelukkende sælger vegansk mad. Der er derfor gode muligheder, hvis du gerne vil spise vegansk, men også gerne vil spise ude.

Vegansk hudpleje og makeup

Vil du i gang med en vegansk livsstil, skal du også tage et grundigt kig på dine hudplejeprodukter og din makeup. Store dele af dine produkter indeholder formentlig animalske ingredienser, og skal derfor skiftes ud, hvis du gerne vil leve vegansk.

Det kan være lidt af en jungle at finde hudplejeprodukter og makeup, som ikke indeholder ingredienser, der er udvundet fra dyr. Et godt tip er derfor at kigge på ingredienslisten. Nogle af de animalske ingredienser, der typisk forekommer i makeup og hudplejeprodukter er blandt andet bivoks, kollagen, honning, lanolin, keratin og karmin.

Vælg derfor produkter som ikke indeholder disse ingredienser. Der findes heldigvis efterhånden flere veganske produkter, som du med fordel kan bruge i stedet.

Vegansk mode

Vil du gerne gå all in på en vegansk livsstil, betyder det også, at du skal sige farvel til dine sko, tasker, jakker og trøjer, som er lavet af læder, uld, dun eller pels. Når du skal købe sko, tøj eller accessories, er det således vigtigt at kigge på, hvilket materiale de er lavet af. Det kan godt være lidt af en udfordring, men modeindustrien udvikler sig hele tiden, og der er efterhånden flere mærker der laver tøj, sko og accessories, som er veganske.

Gå efter produkter med vegansk certificering

Vil du gerne leve vegansk, kan det være en god idé at gå efter at gå efter produkter med veganske certificeringer. Her kan blandt andet nævnes The Vegan Trademark, som er kendetegnet ved Solsikkemærket.

Derudover er der det veganske mærke fra Dansk Vegetarisk Forening, som er kendetegnet ved Det Grønne Hjerte. Veganske certificeringer viser, at produktet er uden animalske ingredienser, samt at der ikke har været nogen dyr involveret i produktionen af det pågældende produkt.

Der findes dog også mange andre produkter, som ikke har disse certificeringer, men som stadig er veganske. For nogle producenter, særligt mindre firmaer, er det for omkostningsrigt og ressourcekrævende at få en egentlig certificering. Derfor kan der altså sagtens være mange andre producenter, som laver gode veganske produkter. Her gælder det om at kigge på, om der står noget på pakningen om, at produktet er vegansk.

Vil du være helt sikker på om et produkt er vegansk eller ej, skal du tjekke i ingredienslisten. Det behøver du ikke, hvis du vælger et produkt der er vegansk certificeret, men hvis produktet ikke er, kan det være en god idé at tjekke ingredienslisten for at sikre, at produktet ikke indeholder ingredienser, der kommer fra dyr.