Vi vil have kosmetik uden farlige kemiske stoffer

Der har gennem flere år været stor diskussion om, hvorvidt brugen af parabener i kosmetik, lægemidler og fødevarer har været farlig for kroppen eller ej. Der findes en lang række forskellige parabener og her kan du læse mere om disse og alternativer til at løse disse problemer. YoungBlood er et blandt flere gode kosmetikmærke, som kan give en god hjælpende hånd. Også mærket Vichy er leveringsdygtig i deodoranter uden parabener.

Man anvender parabener som konserveringsmidler, både i kosmetik, lægemidler og fødevarer. Der findes mange forskellige parabener, men i kosmetik er det ofte methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben og isobutylparaben, man ser.

Disse forskellige stoffer anvendes for at forhindre svampe og andre bakterier, at vokse i produkterne. I modsætning til mange andre konserveringsmidler, er der kun en meget sjældent årsag til allergi.

Har man særlig svær allergi, eller har nemt ved at blive overfølsom, bør man holde øje med disse produkter og prøve at finde en anden løsning, måske med et kosmetik produkt uden disse farlige parabener.

Hvad er parabener for nogle underlige størrelser?

Gennem flere forskellige undersøgelser har man fundet ud af, at parabenerne har en vis østrogen aktivitet, dvs. at de efterligner det kvindelige kønshormon østrogen. Andre parabener viser tegn på påvirkning af mandlig reproduktion og ligeledes viser andre forsøg, at stofferne ingen effekt har på mandlig reproduktion.

Det er endnu uvis, om stofferne har hormonforstyrrende virkning på mennesker. Ligeledes kan man endnu heller ikke sige med sikkerhed, hvor meget af stofferne der trænger ned gennem huden og hvor hurtigt stofferne nedbrydes – det er netop dette, som kan have stor betydning for, om disse stoffer er skadeligt for kroppen.

Hvad er lovligt og hvad er forbudt?

Der findes en komite, som sidder og vurderer, hvilke parabener der er forbudt og hvilke der er lovlige. Denne komite hedder EU’s Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed (VKF). De har foretaget en samlet vurdering af alle de eksisterende data fra de forskellige parabener. Nedenfor kan du se et overblik over, hvad komiteen har konkluderet. Der kommer løbende nye vurderinger og undersøgelser foretages løbende, så disse opdateres ligeledes hele tiden.

Methyl- og ethylparaben

VKF har vurderet om disse, ar de ikke udgør en stor sundhedsrisiko i kosmetiske produkter i de anvendte koncentrationer (0,4 %). Derfor er der hverken forbud mod disse i Danmark eller på EU plan.

Isopropyl-, isobutyl-, phenyl-, benzyl- og pentylparaben

I foråret 2013 blev disse forbudt i EU. Forbuddet blev vedtaget på grund af manglende data.

Propyl- og butylparaben

Disse parabener blev vurderet sikker i koncentrationen 0,14 % i alle typer produkter, bort set fra de produkter, der ikke skylles af, som eksempelvis vådservietter og cremer. Ligeledes gælder det for produkter, som bruges i bleområdet hos børn under tre år.

Find alternative produkter

Man behøver ikke nødvendigvis at frygte alle parabener og derfor behøver man ikke holde sig fra alle produkter. For mange mennesker kan det dog stadig være svært at finde ud af, hvilke produkter man egentlig bør holde sig fra, især gælder det, hvis man køber produkter, som kosmetik i udlandet eksempelvis på internettet.

Hvis man vil være på den sikre side, kan man med stor fordel holde sig til kosmetiske produkter med mineraler, som ikke indeholder farlige stoffer, som kan være farligt for din hud.

Bare fordi et kosmetik produkt indeholder mineraler, betyder det ikke, at det ikke indeholder giftige parabener eller andre farlige kemiske stoffer.

Nogle gode produkter, som ikke er farlige for din krop er eksempelvis YoungBlood, som er lavet af 100 % rene og naturlige mineraler, som giver en god og let dækning af urenheder samt ar i huden.

Hvis man er det mindste i tvivl om man kan tåle de forskellige produkter, så bør man finde og anvende naturlige produkter i stedet for produkter fyldt med kemikalier og parabener.