Det vidste du ikke om influenza

Denne artikel indeholder reklamelinks

Influenza

Influenza kan nærmest kategoriseres som en folkesygdom, som særligt i vintermånederne hærger over os danskere. De fleste af os har prøvet at have en ordentlig omgang influenza med feber, hoste, forkølelse i kombination med at føle sig drænet for energi.

Der findes et hav af forskellige husmorråd, som vi flittigt bruger, hver eneste gang influenzaen truer. På trods af at mange af disse husmorråd ikke er videnskabeligt bevist, så virker de for mange. Overlægerne og andre fagfolk kalder det myter, men det vigtigste er blot, at det virker.

Mange danskere tager desuden kosttilskud for at opretholde et stærkt og solidt immunforsvar og på den måde undgå influenzaen.

I denne artikel kan du blive klogere på selve influenzaen, og du kan få et indblik i, hvordan du kan forebygge det inden influenza-sæsonen, samt hvordan du skal reagere, hvis du først er ramt.

Om influenza

Om influenza

Selvom de fleste af os har været ramt af influenza, er det de færreste, der ved, hvad influenzaen egentlig kommer af. Faktisk er influenza en virus i luftvejene, der smitter os mennesker imellem. Den virus vi bliver smittet med, når vi får influenza, kan komme mange steder fra. Der findes nemlig også virus, som gør fjerkræ syge, og som indimellem udvikler sig til at være i stand til at smitte mennesker.

Når man har influenza, føles der desuden som om, at det er den samme type virus, der rammer igen og igen. Det forholder sig dog faktisk sådan, at en virus aldrig kommer igen – den er i hvert fald ikke skyld i de influenzalignende symptomer. Der skal nemlig altid en ny type virus til, før man bliver smittet igen.

Der findes flere årsager til, at der på nogle bestemte tider af året er såkaldt influenza-sæson. Det skyldes blandt andet, at vi lever anderledes i efteråret, end hvad der er tilfældet i for eksempel sommerperioden. I efteråret og vinterhalvåret bliver det mørkt og koldt, hvilket også resulterer i, at vi er tætte på hinanden. Derudover har vi mindre tendens til at få luftet ud i vintermånederne, og det holder bakterierne indenfor.

De bedste råd mod influenza

Råd mod influenza

Som nævnt tidligere er det forskellige, hvad der virker for den enkelte person. Nogle har held med ingefærshots og masser af motion, mens andre spiser honningmadder. Der findes et hav af gode råd, men faktisk er afslapning noget af det mest effektive – dog i kombination med motion.

Det lyder måske mærkeligt, at man både skal slappe af og dyrke motion, men det er faktisk kombinationen, der virkelig gør en forskel, når man har influenza. Når man er syg af influenza har man måske ikke overskuddet til at træne, som man plejer, men en gåtur i raskt tempo er også motion, og kan altså hjælpe dig på vej.

Det er desuden vigtigt at få rigeligt med væske, da det hjælper din krop med at opretholde væskebalancen, da man ofte sveder meget, når man er syg.

Endeligt er det afgørende, at man formår at forebygge influenzaen ved at have et stærkt immunforsvar. På den måde kan man nemlig stå imod smitten. Et godt immunforsvar er en blanding af sund mad, afslapning og god hygiejne. Motion og kosttilskud er desuden gode værktøjer, når det kommer til at forebygge sygdom. Du kan læse mere om vejen til et godt immunforsvar i denne artikel.